- مجموعه: فرهنگ زندگی
استان همدان یکی از نقاطی است که مردم آن به خوردن غذاهای آبکی مانند آش و آبگوشت علاقهی بسیاری زیادی دارند. به گونهای که اکثر غذاهای سنتی و بومی تهیه شده توسط بانوان همدان از کشور را تنوع جالبی از این نوع غذاها دربرگرفته است.
در همدان تنوع غذایی زیاد است و علاوه بر انواع غذاهایی که در همه ایران طبخ میشود؛ برخی از انواع غذاهای محلی و همچنین چندین نوع آبگوشت ویژه نیز رواج دارد.
همدان همچنین دیار ترشیها و مرباهای عجیب و غریب است. به علت وجود انواع ترشی اهالی همدان مثلی دارند مبنی بر اینکه همدانیا میلیچ (گنجشک) تو هوا میپره، میگیرن مون ترشی.» با شروع فصل پاییز اغلب ن همدانی دست به کار تهیه ترشیهای مختلف میشوند.
آبگوشت قرمه همدان :
آبگوشت قرمه یکی از خوراکهای سنتی استان همدان به شمار میرود. همانطور که از نام این غذا می توان حدس زد، مواد اصلی آن همان هایی هستند که در پخت خورش قورمه سبزی به کار می رود؛ با این تفاوت که این غذا آبدارتر از حالت خورشی است و در مواد اولیه اش سیب زمینی و تخم مرغ نیز وجود دارد. مزه این غذا به نوعی است که گویی آبگوشت و قورمه سبزی را با یکدیگر ترکیب کرده اید.
آبگوشت کلم قمری همدان :
آبگوشت کلم قمری یکی از خوراکهای سنتی استان همدان است. همانطور که از نام این غذا معلوم است اصلی ترین ماده به کار رفته در آن، کلم قُمری است. مواد این آبگوشت را، کلم قمری، گوشت گوسفندی، عدس، پیاز، نعناداغ، زردچوبه، فلفل و سیرداغ تشکیل میدهد همچنین این آبگوشت را میتوان همراه با کشک محلی و ماست و سیر نیز میل کنید.(طرز تهیه آبگوشت کلم قمری)
کباب سرداشی همدان:
سرداشی یکی از غذاهای سنتی استان همدان است که شباهت زیادی به کباب تابهای دارد؛ تفاوت اصلی کباب سرداشی با کباب تابهای، استفاده از سیبزمینی در مواد اولیه این غذا و نحوه پخت آن داخل فر یا ماهیتابه است. ریشه نامگذاری این غذا به دورانی برمیگردد که افراد مایه کباب را در خانه حاضر میکردند و سپس آن را به نانواییهای سنگکی میبردند تا برایشان داخل تنور یا همان سرِداش» بپزند. البته امروزه دیگر برای تهیه کباب سرداشی نیاز به تحمل این دشواریها نیست و بهسادگی این غذا را در فر میپزند.
مواد لازم برای طبخ این غذا، گوشت گوسفند، پیاز، سیب زمینی، فلفل سبز، گوجه فرنگی ، نمک، فلفل و ادویه بوده و با ترکیب این مواد با یکدیگر غذای لذیذی را طبخ می کنند.
آبگوشت یخنی همدان :
آبگوشت یخنی یکی از خوراکهای سنتی استان همدان است. مواد این آبگوشت را پیاز، گوشت، لیمو عمانی، سیبزمینی و گوجه فرنگی تشکیل میدهد.
کوفته مخصوص همدان :
در شهر همدان کوفته ای طبخ می شود که روش تهیه مخصوص خود را داشته و با کوفته معروف تبریزی متفاوت است. فقط تبریز نیست که به کوفتههای خوشمزه معروف است. همدان نیز در نوع خود کوفتههای بی نظیری دارد. مواد لازم برای کوفته مخصوص همدان، گوشت، لپه، آلو، پیاز، نخود، گردو، برنج و غیره است. در سفر به همدان خوردن کوفته همدان را فراموش نکنید.
آش گوجهفرنگی همدان :
آش گوجهفرنگی طعمی بسیار متفاوت و خاص دارد. این غذا بسیار دلچسب و لذیذ است. آش گوجه فرنگی در بسیاری از شهرهای ایران تهیه می شود و در همدان نیز، نوع خاصی از این غذا به وسیله مردم محلی پخته می شود که حتما ارزش یک بار امتحان کردن را دارد. در آش گوجه فرنگی همدانی از سبزی (جعفری، نعنا، تره)، برنج، لپه، گوجه فرنگی، پیاز، رب گوجه فرنگی، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و روغن استفاده می کنند. (طرز تهیه آش گوجه)
آش خشکبار همدان :
خشکبار یکی از خوشمره ترین و در عین حال سالم ترین خوراکی هایی هستند که معمولا به عنوان میان وعده در فاصله ی بین وعده های اصلی غذا استفاده می شوند. آش خشکبار یکی از غذاهای محلی استان همدان است. این آش در صورتی با مزاج شما سازگار است که خشکباری مثل آلو ، آلبالو و … که مزهی ملسی دارند را دوست داشته باشید. سبزی آش، گوشت استخواندار، خشکبار( آلبالو خشک، برگه هلو، آلو ترش خشک)، رشته، شیره انگور، حبوبات (نخود، لویبا، ، عدس)، پیاز و نعناع موارد مهم این آش است.
خورش غوره بادمجان همدان :
با فرا رسیدن فصل تابستان و آمدن غوره های تازه، یکی از غذاهای دلچسبی که در استان همدان به وفور پخت می شود، خورش بادمجان است. به خاطر استفاده از غوره در محتویات، خورش طعم ترشی به خود می گیرد. بانوان همدانی با استفاده از بادمجان، غوره، پیاز، گوجهفرنگی، نمک، ادویه، مرغ، فلفل، زردچوبه، گوشت چرخکرده و رب گوجهفرنگی به تهیه و طبخ این غذای لذیذ و مطبوع می پردازند. (طرز تهیه خورش غوره بادمجان )
درباره این سایت